Airco

Laat de airco van uw auto minimaal één keer per jaar controleren. Het koelmiddel dat in een airco zit, is schadelijk voor het milieu. Het is dus belangrijk dat u uw auto regelmatig na laat kijken op lekkages. Een lekkage kan een nadelig effect hebben op het milieu en de werking van de airco. Wij hebben de apparatuur in huis om onderhoud aan uw airco professioneel en milieuvriendelijk uit te voeren. Overigens, regelmatig onderhoud kan ook voorkómen dat u ineens voor hoge reparatiekosten komt te staan. Wij adviseren u om éénmaal in de drie jaar onderhoud uit te laten voeren aan uw airco als deze gevuld is met R134A! En heeft u een airco die gevuld is met R1234YF dan adviseren wij één keer in de vier jaar onderhoud aan uw airco.

 

Onze prijs voor een airco onderhoudsbeurt:

R134A: € 120,- 

R1234YF: € 185,-

 

Zo heeft u meer plezier van uw airco:

 

Regel periodieke controles

Neem het onderhoud van uw airco, interieurfilter en de tussentijdse controles op in de periodieke onderhoudsbeurten. Laat uw airco in ieder geval één keer per jaar controleren.

 

Gebruik de airco bewust

Gebruik de airco alleen als het echt nodig is. Zet een handbediende airco dus uit zodra de temperatuur in de auto wenselijk is.

Zet de airco één keer per week een paar minuten aan

Dit voorkomt lekkages door uitdroging van pakkingen en afdichtingen en onaangename geurvorming door condens-, bacterie- en schimmelvorming in het systeem.

 

Zet voor vertrek deuren of ramen open

Zet voor vertrek eerst de deuren open als het in de auto erg warm is. De grootste warmte kan dan weg en de auto is sneller koel. Of rij even kort met de ramen open, zonder de airco in te schakelen. Schakel de airco alleen in wanneer de temperatuur in de auto niet koel genoeg is. Hierdoor vermindert u het energieverbruik. Vergeet niet de ramen te sluiten bij het aanzetten van de airco. Want deze heeft alleen effect met gesloten ramen.

 

Zet de airco niet te koud

De overgang tussen binnen en buiten is anders te groot. Een te koude airco geeft daarnaast ijskoude luchtstromen die onaangenaam kunnen zijn. Als de auto climate control heeft, wordt automatisch zo snel mogelijk de gewenste temperatuur bereikt zonder bovenstaande koude luchtstromen.

 

Gebruik van de airco bij regen of in de winter

Schakel uw airco ook kort in bij beslagen ramen. Het vocht wordt uit de ruimte gehaald.

 

Zet de airco uit voor de motor uitgaat

Schakel de installatie enkele minuten voordat u de motor uitzet uit. Dit voorkomt condensvorming in de installatie en daarmee de kans op schimmel en onaangename geuren.

 

Voorkom verstopping van uw airco

Houd de luchtinlaten vrij van blad en vuil. Dit voorkomt verstopping van het systeem.

 

Maak de airco schoon

Ruikt de airco toch onaangenaam, dan is de airco waarschijnlijk beschimmeld. Laat deze dan reinigen.

 

Zet de airco uit bij extra verbruik

Airco’s gebruiken brandstof en kosten motorvermogen. Pas dus op met het gebruik. Moet uw auto hard werken (bij het trekken van een caravan of in de bergen), zet de airco dan uit. Dit scheelt brandstof.

 

Lees het insttructieboekje van uw airco

Lees aandachtig uw instructieboekje door over het juiste gebruik en onderhoud.

 

Schrik niet van een plasje onder uw auto

Afhankelijk van het weer, ligt er vaak een plasje water onder auto’s met een airco. Dit is condenswater; daar hoeft u zich dus geen zorgen over te maken.